30.9 C
Kavala
Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Π-ΑΜΘ για το άνοιγμα των σχολείων

Σε ενδιαφέρουν

“Αίσωπος” κατά Μουριάδη: “Συνεργαστείτε και σταματήστε να λασπολογείτε”

Για μία ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες της απαξιωτικής συμπεριφοράς του δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη απέναντι στον Αίσωπο. Εκφράσεις όπως «βάζουν πρώτα τα...

ΜέΡΑ25: Απαλλάσσονται οι ετεροσυνταξιούχοι με αγροτικό εισόδημα από ασφαλιστικές εισφορές– Δέσμευση του Υπουργού

Κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης της Αντιπροέδρου της Βουλής Σοφίας Σακοράφα, Βουλευτή Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25, ο Υπουργός Εργασίας και...

Ολοκλήρωση επίσκεψης ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Κύπρο

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Κύπρο, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης προς...

Energean: Αναδιάρθρωση εξαγοράς της Edison E&P ...

Σε συμφωνία αναδιάρθρωσης της εξαγοράς της Edison E&P κατέληξε η Energean (LSE: ENOG, TASE: אנאג) με την Edison, σε μία εξέλιξη που...
Kavala2Day TEAM
Η Kavala2Day TEAM είναι κοντά σας με Ειδήσεις από την Καβάλα, την Περιφέρεια ΑΜΘ, την Ελλάδα και τον κόσμο. Έλα κι εσύ στην παρέα της ενημέρωσης. Επικοινώνησε μαζί μας στο kavala2day.gr@gmail.com και στείλε μας την είδηση σου, μαζί με μια φωτογραφία και θα αναδείξουμε το θέμα σου!

Η αναγκαία από όλες τις απόψεις συνέχεια της μορφωτικής διαδικασίας δεν μπορεί να αποτελεί ατομική εκτίμηση ρίσκου. Με ευθύνη της Κυβέρνησης η παρακολούθηση των μαθημάτων αφήνεται στην κρίση της κάθε οικογένειας, μακριά από την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση οφείλει πρώτα από όλα να επιδείξει κρατική ευθύνη, ενώ η πείρα από τη λειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων δείχνει ότι ακριβώς αυτή η μετάθεση της ευθύνης στις οικογένειες, επιδρά διαλυτικά στην εκπαίδευση. 

Με την τροπολογία για την αναμετάδοση του ζωντανού μαθήματος μέσω κάμερας στη σχολική τάξη, την οποία σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα και το γονεϊκό κίνημα έχει απορρίψει, το Υπουργείο Παιδείας κλείνει το μάτι σε όποιον μαθητή δεν θέλει να έρθει στο σχολείο, να παρακολουθεί το μάθημα από το σπίτι. Δηλαδή, η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία να μην είναι υποχρεωτική για όλους. Οι μόνοι που μπορεί να επιχαίρουνε είναι οι σχολάρχες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων καθώς σε τέτοια μέτρα βλέπουν την διαφύλαξη των εσόδων τους και της κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους αλλά και ένα ακόμη βήμα στη διαχρονική απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

 Το καλύτερο για κάθε γονιό είναι να βλέπει το παιδί του να μορφώνεται ολόπλευρα μέσα σε ένα υγιές και ασφαλές σχολικό περιβάλλον. Να το βλέπει χαρούμενο από τη γνώση και την κοινωνικοποίηση που του προσφέρει το σχολείο. Να το βλέπει να κατακτά τη γνώση σε ένα σχολείο που δε στερείται σε εκπαιδευτικούς, υποδομές, καθαριότητα, εργαστήρια.

Το Υπουργείο Παιδείας αντί να εξασφαλίσει τα παραπάνω, βρίσκει ευκαιρία εν μέσω πανδημίας να περάσει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που θα οδηγήσει σε κλείσιμο σχολείων και τμημάτων, απολύσεις εκπαιδευτικών, χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, λειτουργία των σχολικών μονάδων με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, όπως οι επιχειρήσεις, των οποίων το “παραγόμενο προϊόν” θα μετριέται με τη μεζούρα της ανταγωνιστικότητας, για να συνεχίσουν να υπάρχουν. 

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες, τις διεκδικήσεις, τις πρακτικές προτάσεις που καταθέτουν εδώ και μέρες οι φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών.

Και ακριβώς επειδή όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας τον Σεπτέμβρη, χρειάζεται εδώ και τώρα με κρατική ευθύνη και χωρίς καθυστέρηση:

  • Έκτακτη επιχορήγηση στα σχολεία για τη δωρεάν και καθολική εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες κ.ά). Να μην μπει χέρι στα πενιχρά ταμεία λειτουργικών εξόδων των σχολείων.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καθαρίζεται με επάρκεια κάθε σχολείο κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ημίμετρα, όπως αυτά του προηγούμενου διαστήματος με τη  μεταφορά των καθαριστριών της Πρωτοβάθμιας στη Δευτεροβάθμια (καταστρατηγώντας μάλιστα και τους όρους εργασίας τους) δεν μπορούν να αποτελούν λύσεις. Κάτι που γίνεται φανερό με την επανέναρξη της λειτουργίας και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Διενέργεια τεστ σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα
  • Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων ηλεκτρονικών μέσων για την τηλεκπαίδευση σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό. Παροχή δωρεάν σύνδεσης και γρήγορου internet για να ανταποκρίνεται χωρίς προβλήματα στις ανάγκες.  
  • Συνολικός επανασχεδιασμός από τώρα, για την αναγκαία μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Δεν μπορεί να ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία το Σεπτέμβρη με εκ περιτροπής διδασκαλία. 

Αυτό σημαίνει ότι:

1. Χρειάζεται να ξεκινήσουν από σήμερα διαδικασίες μαζικών μόνιμων διορισμών, τουλάχιστον των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών που βρίσκονται τώρα στα σχολεία. Έτσι θα καλυφθούν τα κενά από τις αναγκαίες εξαιρέσεις ευπαθών ομάδων από τους εκπαιδευτικούς (ειδικά στην περίπτωση των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, που κατά βάση η διδασκαλία είναι μονοπρόσωπη), έτσι θα καλυφθεί από Σεπτέμβρη η διδακτέα ύλη που χάθηκε (και να μην περιμένουμε κάθε χρόνο μέχρι Νοέμβρη-Δεκέμβρη ή και παραπάνω για την κάλυψη των κενών από τους αναπληρωτές) και μόνο έτσι μπορεί να λυθεί και το πρόβλημα της παρακολούθησης του μαθήματος των απόντων μαθητών (π.χ. με παροχή κατ’ οίκον διδασκαλίας).

2. Άμεσα να σχεδιαστεί πλάνο ανεύρεσης χώρων, ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, ακόμα και άμεσων αναγκαίων επινοικιάσεων κατάλληλων χώρων. Να ξανανοίξουν άμεσα όλα τα σχολεία που είτε καταργήθηκαν είτε συγχωνεύθηκαν διαδοχικά από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Καλούμε τις Ενώσεις Γονέων και τους Συλλόγους Γονέων από Δευτέρα να είναι στα σχολεία, να σταθούν δίπλα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και από κοινού να απαιτήσουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για την πλήρη και ισότιμη μόρφωση για όλα τα παιδιά σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον. Καλούμε, σε όσα σχολεία εντοπίζονται ελλείψεις (σε απαιτούμενα μέσα καθαρισμού και απολύμανσης, σε προσωπικό καθαριότητας κ.ά.) να ζητήσουν σύγκληση Σχολικών Συμβουλίων και από κοινού να διοργανώσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο και τις σχολικές επιτροπές.

Siapis Web Media

- Advertisement -

Δημοφιλέστερα

Ειρήνη Μούρθου: Η 33χρονη που απήγαγε τη 10χρονη Μαρκέλλα στη Θεσσαλονίκη

Αργά το βράδυ της Τρίτης, η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, το όνομα, τα στοιχεία...

Στηρίζουμε το Fitness Club Genesis by Maria Dimitriadou

Το Fitness Club Genesis by Maria Dimitriadou, απευθύνεται σε όσους όσους θέλουν να γυμναστούν σωστά με την επίβλεψη καθηγητών Φυσικής Αγωγής όπου...

Στηρίζουμε το “Μαζί Μπορούμε”

Το ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι ένα εξειδικευμένο κέντρο μαθησιακών δυσκολιών που παρέχει ένα εύρος θεραπειών όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία ,ψυχολογία ,ειδική παιδαγωγική και συμβουλευτική...