Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Τηλεφωνική επικοινωνία Πασχαλίδη-Σταϊκούρα για ζητήματα του εμπορικού κόσμου της Π.Ε. Καβάλας

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, στον οποίο και εξέθεσε τα ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο της Π.Ε. Καβάλας.

Πιο αναλυτικά, ο Βουλευτής, βρισκόμενος σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της Π.Ε. Καβάλας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό και του κατέθεσε προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

  • Να συνεχιστεί και να διευρυνθεί το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, μέτρο το οποίο αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό 
  • Να δοθεί παράταση των αναστολής πληρωμής φόρων και εισφορών έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021 και νομοθέτηση νέας ρύθμιση αποπληρωμής των συσσωρευμένων υποχρεώσεων σε 120 δόσεις, προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Να υπάρξει νομοθέτηση ρυθμίσεων υπέρ των των ξενοδοχειακών μονάδεων και των εργαζομένων τους
  • Να προχωρήσει ο συμψηφισμός της κρατικής ενίσχυσης 4% στις επιχειρήσεις της Π.Ε. Καβάλας με υφιστάμενες και μελλοντικές οφειλές του Δημοσίου. 
  • Να υπάρξει μείωση φορολογικών συντελεστών και εισφορών

Ο Υπουργός άκουσε με προσοχή τις προτάσεις που του κατέθεσε ο Βουλευτής. Όντας πλήρως ενημερωμένος για τη κατάσταση που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο της Π.Ε. Καβάλας, ο Υπουργός απάντησε με στοιχεία. 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, έχουν καταβληθεί προς όφελος των επιχειρήσεων της Π.Ε. Καβάλας 62 εκ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν δοθεί 25,4 εκ. ευρώ σε 7.716 επιχειρήσεις, ενώ μέσω τραπεζικού δανεισμού έχουν εξασφαλισθεί 41,4 εκ. ευρώ σε 282 επιχειρήσεις. Ο Υπουργός τόνισε πως τόσα πολλά χρήματα σε βάθος εξαμήνου δεν έχουν δοθεί ποτέ άλλοτε στη Π.Ε. Καβάλας, κάτι που αποδεικνύει πως η Κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο της Καβάλας εν μέσωπανδημίας.

Όσον αφορά τη συνέχιση και διεύρυνση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο Υπουργός διεμήνυσε πως αυτό θα γίνει άμεσα, εξασφαλίζοντας περίπου 10 εκ. ευρώ, αν όχι περισσότερα, για τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Καβάλας. Επίσης, υπογράμμισε πως με βάση τον αλγόριθμο του Υπουργείου οι επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη πτώση τζίρου πριμοδοτούνται. Σε γενικό επίπεδο, διεμήνυσε: α) πως θα δοθούν στις ελληνικές επιχειρήσεις περίπου 1 δις στις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και περίπου 3 δις μέσω του Εγγυοδοτικού Προγράμματος Δανεισμού, β) θα συνεχιστεί το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι τέλους του έτους, καθώς και δ) θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν πληγεί και τον Οκτώβριο.


Σχετικά με την αναστολή πληρωμής φόρων και οφειλών, ο Υπουργός επεσήμανε πως υπάρχει τέτοια πρόβλεψη μέχρι τον Απρίλιο του 2021 για τις επιχειρήσεις που διαπίστωσαν αδυναμία πληρωμής την περίοδο που ήταν σε εφαρμογή τα μέτρα για τη πρόληψη της πανδημίας, ενώ στις περιπτώσεις που η αδυναμία πληρωμής διαπιστώθηκε μετά το lockdown, αυτό θα αξιολογηθεί σε μετέπειτα στάδιο.

Ο Υπουργός τόνισε πως έχει προβλεφθεί και κατατέθηκε το Σάββατο προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εμπεριέχει ρυθμίσεις για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς και τη θεσμοθέτηση της αναστολής εργασίας,  τη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων και ενσήμων από το Κράτος, σε απάντηση των ανησυχιών των επιχειρηματιών που του μετέφερε ο Βουλευτής. Με το ίδιο νομοσχέδιο υπογράμμισε ο Υπουργός, δίνεται λύση και στον συμψηφισμό της κρατικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις της Π.Ε. Καβάλας ύψους 4% με τις οφειλές προς το Δημόσιο (συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων).

Τέλος, όσον αφορά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και εισφορών, ο Υπουργός δήλωσε πως ό,τι μπορεί να γίνει θα ανακοινωθεί, μεταξύ άλλων, από τον Πρωθυπουργό στα πλαίσια της ομιλίας του αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ. 

Ο Βουλευτής ευχαρίστησε τον Υπουργό για τις πολύ εμπεριστατωμένες απαντήσεις του και για τη γενικότερη στάση και συνεισφορά του Υπουργείου σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, αλλά και παγκοσμίως.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης σημειώνει: «Ο Υπουργός ήταν πολύ καλά ενημερωμένος για τη κατάσταση που επικρατεί στη Π.Ε. Καβάλας, δίνοντας καίριες και ακριβείς απαντήσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες της περιοχής μας. Όπως μου τόνισε, καλώς ή κακώς όλοι ξέρουμε πως δεν μπορούμε να φτάσουμε στα επίπεδα που ήμασταν πέρυσι, καθώς διερχόμαστε ύφεση ύψους 8%. Με τα μέτρα που έχουμε λάβει, λαμβάνουμε και θα λάβουμε, βρισκόμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις, δρώντας με το σκεπτικό πως όποια επιχείρηση έχει ανάγκη, θα βοηθιέται. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, λοιπόν, πως είμαστε όλοι μαζί σ’αυτό και κάνουμε ό,τι δυνατό για να τα καταφέρουμε!»

Τελευταία άρθρα

Τα βασικά σημεία των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία

Όπως είχε διαβεβαιώσει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τον Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας Γιάννη Πασχαλίδη κατά τη τηλεφωνική τους συνομιλία στις 8...

Τηλεφωνική επικοινωνία Πασχαλίδη-Σταϊκούρα για ζητήματα του εμπορικού κόσμου της Π.Ε. Καβάλας

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, στον οποίο και εξέθεσε τα...

ΛΣΚ: “Συνεργασίες στο Δήμο….όπως λέμε ΝΑΙ στην αντιλαϊκή πολιτική με συναίνεση”

Πολύς ντόρος γίνεται τελευταία, για τις συνεργασίες στο Δήμο για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δήμου. Άραγε σε πια κατεύθυνση; Που...

Σύσκεψη στο δημαρχείο για τις προτάσεις του Μ. Λαζαρίδη για το παράλιο τείχος της Παναγίας

Τρεις προτάσεις για την ανάδειξη και αξιοποίηση του παράλιου τείχους της Καβάλας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας διατύπωσε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας...

Ορίστηκαν οι αντιδήμαρχοι στον δήμο Νέστου

Ορίστηκαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Νέστου, για την περίοδο από τις 4 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2021, με απόφαση που...

Άλλα θέματα